foto 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto 2

Zaterdag 28 mei hebben wij weer ons jaarlijks uitje gehad. Na de twee jaar dat we vanwege Corona niet met elkaar op stap konden had iedereen er veel zin in.

Deze keer werd het een rondje driedubbel D: Doetinchem, Doesburg en Dieren.

cameras aan paalWe stonden met z’n allen mooi op tijd klaar bij het vertrekpunt. Complimenten aan iedereen! Het was even wachten op de bus en in die tijd konden we de eerste, en achteraf gezien, enige bui van de dag afvinken. Om 8.30 uur vertrok de bus en aangezien de dames die het hebben georganiseerd de enigen waren die wisten waar we naar toe zouden gaan, was er een gezonde spanning voelbaar in de bus over de eindbestemming.

Rond half elf reden we Doetinchem binnen en na een heerlijk kopje koffie met vlaai ging het gezelschap op eigen gelegenheid de stad verkennen. Sommigen wisten de Oude IJssel te vinden, anderen bleven in de binnenstad. Het weer viel vandaag enorm mee, afwisselend zon en bewolking, dit betekende spelen met ISO.

De foto-opdracht van vandaag was degene die jij op jouw getrokken briefje had staan, te fotograferen zonder dat degene het doorheeft. Het is de bedoeling om bij de eerste clubavond van volgend fotoseizoen de foto op een afdruk mee te nemen.

Na de wandeling was het om 12.15 uur tijd voor een overheerlijke lunch bij Eef’s brasserie.

mosterdfabriekMet de buikjes goed gevuld gingen we richting bus. De route ging verder naar de Hanzestad Doesburg. Daar werd de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek bezocht. Doesburg staat nl. bekend om haar mosterd en in deze fabriek kun je zien hoe die daar nog steeds gemaakt wordt. Er wordt geleverd aan kleine afnemers zoals horecazaken maar ook aan Hanos en Albert Heijn. Voor iedereen was er een tasje met een potje mosterd en een flesje vlierbessenazijn plus enkele recepten.

Na het museum was er nog voldoende tijd voor een wandeling door de fotogenieke oude binnenstad. Er werd gerelaxt op een bankje, langs het water en op een terras.

wijngaardRond half vier werden we weer door chauffeur Matthieu opgepikt voor de volgende bestemming: Dieren. Tot groot genoegen van velen werd dit de wijngaard aldaar. Domein Hof Dieren is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Het eerste wat je ziet is de nostalgische moestuinmuur waar de wijngaard achter verscholen ligt. We hebben op het natuurlijk terras, met zicht over de wijnranken, genoten van een goed glas, rode of witte wijn en druivensap. Heerlijk in het zonnetje waanden we ons in Frankrijk. Deze droom werd helaas verstoord toen Matthieu kwam melden dat we ons gereed moesten maken voor de terugreis naar Elim.

groepsfoto 2Nadat er nog wat flesjes werden ingekocht en de groepsfoto werd gemaakt door Matthieu, ‘rolden’ we de bus in.

De dag hebben we met een gezamenlijk diner, gezellig en smaakvol afgesloten bij Plan Schoonhoven.

Ik vermoed dat we met een vracht aan foto’s dit fotojaar afsluiten. Een selectie hiervan zullen we op de eerste clubavond in september zien en bespreken. Dan zien we vast hoe iedereen een eigen impressie van deze dag heeft gemaakt.

Na een lange coronasluiting zijn we op 16 maart weer van start gegaan met de clubavonden.

Dit moest wel even gevierd worden met een lekkere taart.

 herstart 1herstart 2

Doordat we i.v.m. de coronamaatregelen even geen clubbijeenkomsten konden houden hebben we een herfstwandeling gemaakt om toch samen wat te kunnen ondernemen en contact te houden.

IMG 5144a  IMG 5192a IMG 5146aIMG 5178a

We hebben samen met de fotoclubs De Wolden en Hoogeveen een lezing bijgewoond van Sander Grefte. Deze was georganiseerd door fotoclub De Wolden, waarvoor dank.

Sander Grefte is een selfmade fotograaf die in 2014 serieus is begonnen met fotografie. Hij is voornamelijk een landschapsfotograaf.

Zijn geliefde onderwerpen zijn boompartijen of individuele bomen. Landschappen die een lijnenpatroon hebben door hoogte verschillen, posities van bomen e.d. zijn ook een geliefd object.

Bij het bepalen van de compositie let hij op de lichtval en de positie van het onderwerp ten opzichte van het licht.

Hij gaat vaak terug naar een locatie waar hij geweest is, soms maanden later, omdat de zon dan op de juiste positie en met de juiste lichtval onder of op gaat. Hij werkt veel in dezelfde omgeving en gaat regelmatig mee op een fotoreis.

Het bewerken van de foto’s op de computer is een belangrijk onderdeel voor succesvolle foto’s.

Hij past de foto’s aan tot deze uitstralen zoals hij dat wil zien.

Zijn stemming bij het maken van een foto kan meespelen. Hij toonde hierbij voorbeelden.

Het bewerken van foto’s gaat heel ver, zelfs zo ver, dat het resultaat zo abstract is dat je niet meer kunt herkennen wat het onderwerp was.

Sander gebruikt meestal een voorgekozen diafragma en regelt de belichting met de ISO-waarde en sluitertijd. Deze laatste zijn afhankelijk van de bewegingen (bv. door de wind) van het onderwerp.

Hij besteedt relatief veel tijd aan de compositie.

Ook gebruikt hij soms een filter zoals een radiaalfilter, polarisatiefilter of verloopfilter.

groepsfoto 21 09 15

Onze eerste clubavond zit er weer op.

We hebben er allemaal weer zin in na een coranajaar zonder clubavonden.

Op 14 mei was onze voorzitter 50 jaar getrouwd.

Als club vonden we dat we dit ondanks de corona maatregelen niet zomaar voorbij mochten laten gaan.

We zijn eerst luid toeterend een rondje om zijn huis gereden en twee dames, luid zingend, met de fiets voorop.

Bij het tweede ronde met luid getoeter gestopt voor zijn deur en uitgestapt.

Het bruidspaar was inmiddels naar buiten gekomen en kreeg toen namens de club een cadeau overhandigd, dat was een heerlijk pakketje van de warme bakker.

feestje Harry

10 verschillen 200211

We hebben met de leden onderling een fotowedstrijd gehouden om in deze coronatijd toch met elkaar met fotografie bezig te zijn.

De ingezonden foto’s zijn door een onafhankelijke fotograaf beoordeeld.

Dit was Janneke Masselink uit Hoogeveen, die we hiervoor hartelijk bedanken.

 

De eerste plaats is voor de foto van Femmie Koekoek en krijgt een eervolle vermelding.

1 Femmie

Dit was het commentaar van de jury:

“Deze foto is goed in balans qua kleur en compositie. Mooi lijnenspel en de boom in de voorgrond staat aan deze kant van het kanaal, wat het plaatje dan net iets extra’s geeft.

De Hollandse wolkenlucht bij een winters landschap geeft sfeer.”

 

De tweede plaats is voor de foto van Jacqueline Kroezen.

2 Jacqueline

Dit was het commentaar van de jury:

“Het is een drukke foto met veel lijnen, die allemaal weer richting de man bij de ticketmachine uitkomen. Dat maakt nieuwsgierig. Zwart wit is hier ook goed gekozen.”

 

De derde plaats is voor de foto van Harry ten Caat.

3 Harry

Dit was het commentaar van de jury:

“Het boerderijtje dat is een sfeervol plaatje met al het groene er
om heen.”

 

Dit waren de overige foto’s (geen volgorde van waardering):

BetsyJannyJoke

Betsy Smit                                                          Janny Koopman                                                 Joke Benjamins

 

LeoMaria

Leo Schonewille                                                Maria Bartels

We hebben potretfoto's gemaakt bij de recreatiepas Schoonhoven.

De uitdaging was hier het fotgraveren in de felle zon zonder hulpmiddelen.

 portret 1portret 2

De fotografen in actie met rechts het resultaat.

portret 3

Geduldig poseren.

 

Zulke foto's maken in de zon is niet ideaal.

Gelukkig is het reseltaat met een bewerkingsprogramma als Photoshop nog goed te corrigeren, zoals onderstaand voorbeeld.

 portret 4