7 december 2022

Door ziekte en andere diverse redenen waren we vanavond met een klein select groepje aanwezig.

Het thema was natuur- en/of landschapsfoto’s en ook vanavond hebben we weer mooie foto’s voorbij zien komen.

Bij landschapsfotografie gaat het niet alleen om adembenemende uitzichten vast te leggen maar ook het zien en fotograferen van de veelzijdige rijkdom in de natuur.

Mooie wolkenluchten, warme herfstkleuren, leuke details in de natuur en prachtige vergezichten in het buitenland maar ook typische Nederlandse landschappen, we hebben het allemaal voorbij zien komen vanavond.

Fotograferen met een groothoeklens bijv. een 28 mm is aan te bevelen bij deze fotografie.

2 DSC 4445

004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20210219 WA0002

 P1020455

 

 

 

 

 

 

Deze avond stond het dier centraal. De opdracht was maak een foto van een dier, de fotograaf had de vrijheid om dit verder op eigen wijze in te vullen.

We hebben een mooie serie voorbij zien komen van harige en gevederde dieren en zelfs dieren van porselein. Dieren in en rondom het huis, in vrijheid zoals het bos maar ook in gevangenschap, de dierentuin en achter draad… of was dat draad nu juist weggepoetst?

Kortom, er was genoeg te zien en te bespreken en een selectie zie je hieronder.

 foto 1foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 foto 3foto 4

 

 

Op de clubavond van 28 september stond het fotograferen van een stilleven op de planning.

En vanavond hebben we het resultaat kunnen zien van elkaar.

De leden hadden allerlei objecten meegenomen en de kunst was om die in een boeiende compositie neer te zetten.

Ook zijn achtergrond en belichting een belangrijk gegeven voor een sfeervolle foto. 

Gedurende de presentatie van de foto’s bleek dat het fotograferen van een stilleven nog lang niet zo makkelijk is als het lijkt.

Maar ondanks dat hebben we wederom een selectie kunnen maken van de vier mooiste foto’s die we hier plaatsen.

stilleven 2

stilleven 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 stilleven 3stilleven 4

 

zaterdag 5 november 2022

Een frisse neus halen en tegelijkertijd genieten van het mooie landschap in en rond Dwingelerveld.

Tijdens de wandeling struinen we het bos door om de mooiste paddenstoel van de middag te fotograferen.

Een middag met gezelligheid en leren van en met elkaar was het doel en volgens ons zijn we daarin geslaagd.

Er werd al geopperd om later in het jaar een winterwandeling te organiseren.

 foto J1foto B1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto L1

 foto L2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 foto L3foto L4

 

Ditmaal was het thema ‘bijzondere bouwwerken’.

Het leverde een mooie serie foto’s op geschoten in diverse landen en welke varieerde van gebouwen, bruggen, tot aan een mast en stierengevechtarena.

1 gebouw2 brug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 mast

4 arena

foto 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto 2

Zaterdag 28 mei hebben wij weer ons jaarlijks uitje gehad. Na de twee jaar dat we vanwege Corona niet met elkaar op stap konden had iedereen er veel zin in.

Deze keer werd het een rondje driedubbel D: Doetinchem, Doesburg en Dieren.

cameras aan paalWe stonden met z’n allen mooi op tijd klaar bij het vertrekpunt. Complimenten aan iedereen! Het was even wachten op de bus en in die tijd konden we de eerste, en achteraf gezien, enige bui van de dag afvinken. Om 8.30 uur vertrok de bus en aangezien de dames die het hebben georganiseerd de enigen waren die wisten waar we naar toe zouden gaan, was er een gezonde spanning voelbaar in de bus over de eindbestemming.

Rond half elf reden we Doetinchem binnen en na een heerlijk kopje koffie met vlaai ging het gezelschap op eigen gelegenheid de stad verkennen. Sommigen wisten de Oude IJssel te vinden, anderen bleven in de binnenstad. Het weer viel vandaag enorm mee, afwisselend zon en bewolking, dit betekende spelen met ISO.

De foto-opdracht van vandaag was degene die jij op jouw getrokken briefje had staan, te fotograferen zonder dat degene het doorheeft. Het is de bedoeling om bij de eerste clubavond van volgend fotoseizoen de foto op een afdruk mee te nemen.

Na de wandeling was het om 12.15 uur tijd voor een overheerlijke lunch bij Eef’s brasserie.

mosterdfabriekMet de buikjes goed gevuld gingen we richting bus. De route ging verder naar de Hanzestad Doesburg. Daar werd de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek bezocht. Doesburg staat nl. bekend om haar mosterd en in deze fabriek kun je zien hoe die daar nog steeds gemaakt wordt. Er wordt geleverd aan kleine afnemers zoals horecazaken maar ook aan Hanos en Albert Heijn. Voor iedereen was er een tasje met een potje mosterd en een flesje vlierbessenazijn plus enkele recepten.

Na het museum was er nog voldoende tijd voor een wandeling door de fotogenieke oude binnenstad. Er werd gerelaxt op een bankje, langs het water en op een terras.

wijngaardRond half vier werden we weer door chauffeur Matthieu opgepikt voor de volgende bestemming: Dieren. Tot groot genoegen van velen werd dit de wijngaard aldaar. Domein Hof Dieren is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Het eerste wat je ziet is de nostalgische moestuinmuur waar de wijngaard achter verscholen ligt. We hebben op het natuurlijk terras, met zicht over de wijnranken, genoten van een goed glas, rode of witte wijn en druivensap. Heerlijk in het zonnetje waanden we ons in Frankrijk. Deze droom werd helaas verstoord toen Matthieu kwam melden dat we ons gereed moesten maken voor de terugreis naar Elim.

groepsfoto 2Nadat er nog wat flesjes werden ingekocht en de groepsfoto werd gemaakt door Matthieu, ‘rolden’ we de bus in.

De dag hebben we met een gezamenlijk diner, gezellig en smaakvol afgesloten bij Plan Schoonhoven.

Ik vermoed dat we met een vracht aan foto’s dit fotojaar afsluiten. Een selectie hiervan zullen we op de eerste clubavond in september zien en bespreken. Dan zien we vast hoe iedereen een eigen impressie van deze dag heeft gemaakt.

Na een lange coronasluiting zijn we op 16 maart weer van start gegaan met de clubavonden.

Dit moest wel even gevierd worden met een lekkere taart.

 herstart 1herstart 2

Doordat we i.v.m. de coronamaatregelen even geen clubbijeenkomsten konden houden hebben we een herfstwandeling gemaakt om toch samen wat te kunnen ondernemen en contact te houden.

IMG 5144a  IMG 5192a IMG 5146aIMG 5178a

We hebben samen met de fotoclubs De Wolden en Hoogeveen een lezing bijgewoond van Sander Grefte. Deze was georganiseerd door fotoclub De Wolden, waarvoor dank.

Sander Grefte is een selfmade fotograaf die in 2014 serieus is begonnen met fotografie. Hij is voornamelijk een landschapsfotograaf.

Zijn geliefde onderwerpen zijn boompartijen of individuele bomen. Landschappen die een lijnenpatroon hebben door hoogte verschillen, posities van bomen e.d. zijn ook een geliefd object.

Bij het bepalen van de compositie let hij op de lichtval en de positie van het onderwerp ten opzichte van het licht.

Hij gaat vaak terug naar een locatie waar hij geweest is, soms maanden later, omdat de zon dan op de juiste positie en met de juiste lichtval onder of op gaat. Hij werkt veel in dezelfde omgeving en gaat regelmatig mee op een fotoreis.

Het bewerken van de foto’s op de computer is een belangrijk onderdeel voor succesvolle foto’s.

Hij past de foto’s aan tot deze uitstralen zoals hij dat wil zien.

Zijn stemming bij het maken van een foto kan meespelen. Hij toonde hierbij voorbeelden.

Het bewerken van foto’s gaat heel ver, zelfs zo ver, dat het resultaat zo abstract is dat je niet meer kunt herkennen wat het onderwerp was.

Sander gebruikt meestal een voorgekozen diafragma en regelt de belichting met de ISO-waarde en sluitertijd. Deze laatste zijn afhankelijk van de bewegingen (bv. door de wind) van het onderwerp.

Hij besteedt relatief veel tijd aan de compositie.

Ook gebruikt hij soms een filter zoals een radiaalfilter, polarisatiefilter of verloopfilter.